Quantcast
Channel: Palikkatakomo - Galleria
Viewing all articles
Browse latest Browse all 612

New Elementaryn osafestivaali II/2019 (4 vastausta)

$
0
0
Billundissa ja Skaerbaekissa viime syksynä seikkaillessani osiin keskittyvät New Elementary-sivuston pyörittäjä Tim Johnson kysyi, halusinko tulla mukaan sivuston Parts Festivaliin. Kyse on järjestelyssä, jossa joukko valittuja harrastajia saa kasan uusia osia, joita sitten pitää käyttää rakennelmissa (reilun) kuukauden aikana ja teokset postataan New Elementaryn sivustolle. Osafestivaali ei ole kisa, vaan homman tarkoituksena on, että harrastajat löytäisivät uusille osille kiinnostavia käyttöjä ja tutkisivat niiden tarjoamia mahdollisuuksia.

Festivaalin 2/2019 osat näkyvät täältä - minä en saanut "lanttuja" enkä kiikariosia, kaikkia muita kyllä. Skaerbaekin tapahtuman purkamisen tiimellyksessä sain Timiltä ensimmäisen pussin, ja seuraavana aamuna seitsemältä vielä lisää välikätenä toimineelta Jan Beyeriltä, joka heitti minut Billundiin.

Reilun kuukauden aikana tein 10 teosta, ja kyseessä on ilmeisesti festivaalien ennätys.

1. TARDIS



Doctor Who -televisiosarjasta tuttu Tohtorin ajassa ja paikassa matkustavan Tardiksen konsolihuone. Konsolihuone uusii itsensä sarjassa silloin tällöin, ja tämä on oma versioni. Se perustuu jossain määrin 11. Tohtorin suosikkikonsoliini kausilta viisi viiva seitsemän. Valkoiset seinät harmailla ympyräaiheilla viitaavat kuitenkin vanhempiin kausiin. Uusia osia on käytetty rungon lisäksi konsolitornissa ja pikku greebleissä. Konsolin lisäksi Tohtorin inkarnaatio ja matkakumppanit ovat omaa keksintöäni.

Lisää blogissa.

2. Karppikiiturin airueet



Tämä tyyppi on kannattaja aiemmalle teokselleni Kiirus Ögonblickille ja Karppikiiturille. Nämä ja monet muut hahmot tulevat osaksi isompaa kokonaisuutta, joka ilmestyy ainakin jossain muodossa Hupiconin näyttelyyn. Karppikiituri oli ottanut teemoja vedenalaisesta maailmasta, joten tässä yhteydessä pystyin luontevasti käyttämään Friendsien mereneläväpussien osia. Kirkas koralli on hieno väri! LEGO-talon Pick-a-Brickistä poimitut surffilaudat sopivat hyvin teemaan, vaikkevat festivaaliosia olekaan.

Lissä blogissa.

3. Ylämaiden paimen



Tekniikka jääkiekkomailojen käytöstä partana sai alkunsa tarpeettomalla luennolla tehdystä skissistä, ja harvinaista kyllä se siirtyi pitkälti sellaisenaan todelliseen rakennelmaan. Hahmo perustuu löyhästi lapsuudenkodin vanhan makuuhuoneen ovessa olleeseen, ylämaateemaiseen boordiin. Se on siellä vielä tänäkin päivänä. Oleellista tässä on se, miten paljon hieman silmien päälle tulevien kulmakarvojen asento vaikuttaa hahmon luonteeseen.

Lisää blogissa.

4. Hyykäärme nousee



Tämän rakennelman teema kävi läpi pari muutosta. Lähtökohtana oli joka tapauksessa tehdä ihmeellisistä harmaista ilmalukontyyppisisltä kehikko-osista silta; osat roikkuvat kaarevassa keskipalkissa vapaasti ja niiden korkeusero on yhden kolmasosaplaten luokkaa. Ensimmäisessä versiossa sillalla kohtasi joukko velhoja ja kääpiöitä, mutta pelkillä minihahmoilla en saanut kohtaamiseen tarvittavaa dynamiikkaa. Päädyin tekemään syvyyksistä nousevan jääteemaisen lohikäärmeen ja sitä kohtaavan samurain; jotenkin tämä viittaa kolmen vuoden takaiseen kesäkisateokseen Myrskykärmes nousee.

Lisää blogissa.

5. Joukko hahmoja, ns. "barf"



Nykyään sitä rakentaa enemmän suuressa mittakaavassa hahmorakennelmia, ja minihahmojen kanssa hommailu on jäänyt vähemmälle. Hahmo-osat ovat kalliita ja lopulta hyvin kombojen etsiminen on vähän rajoittunutta. Eritoten Batman-greebleosapussien tavara sopi myös minihahmoihin, ja tässä siitä joitakin tuloksia. Pääsin myös leikkimään LEGO-talon AFOL-päivän Pick-a-brickin hahmo-osien kanssa. Moni näistä hahmoista on oikeasti vanhempia mutta julkaisemattomia, varustettuna uusilla välineillä. Osa on tehty Brikwars-matsiin, ja ainakin yksi on ollut Model Expoilla joskus 2014.

Lisää blogissa.

6. Aamutähden ritarikunnan Gwathlo



Festivaalin erikoisimpiin paloihin kuuluivat tummansiniset, päättömät lepakot. Timin mukaan Iron Builder -vastustajani Jonas Kramm oli ehdottanut niitä mukaan. Ne eivät olleet festivaalin suosituimpia osia, mutta sain kuin sainkin tungettua niitä kuusi per travis-palikka, jonkinlaisempi panssarivaunuesteeksi - tai piikkinuijaksi. Traviksessa on tietty vain viisi nuppia, mutta ei se mitään - kuudes nahkahiiri pysyy kiinni kohtuullisen hyvin muiden puristuksessa. Nuijaa syntyi käyttelemään sini-kultahaarniskainen ritaritar, joka sai vielä töyhtön azuurinsinisistä paimensavoista. Kokonaisuudessaan rakennelma syntyi yhden vapaapäivän aikana.

Lisää blogissa.

7. Deflte Aurinkotuuli ja Sinisiipi



Tämäkin rakennelma on osa tulevaa kiiturikisakokonaisuutta, ja projektina oli olemassa jo ennen festivaalia. Mukana oli kuitenkin paljon teknistä greeble-osaa, ja niiden tunkeminen mukaan kiituriin tuntui luontevalta. Inspiraatio tähän on tullut Miyazakin Laputa-elokuvan ilmarosvojen kiitureista, joskin mukana on varmasti vähän Nausicaän mehveäkin. Jännittävimpää tässä on tasapainotus ja tuki; TECHNIC-akseli ottaa puristusta ja liftarm vetoa.

Lisää blogissa.

8. Presidentin muotokuva



Ihka ensimmäisiä osankäyttöideoita oli 3x3-kupoli mustavalkoisen Kekkosen kaljuna, ja Urhon pää tulikin tehtyä ihan alkukäsittelyssä. Rakennelma itse jäi festivaalin loppupuolelle. Presidentti on nyt upotettuna maalaukseen seinässä. Turkoosi väri tasapainottaa mustavalkoisuutta, ja kehys on suomalaista koivua metallipakotuksin korostettuna. Noita sahoja on muuten sekä oikeaa että vasenta mallia: Luksusta!

Lisää blogissa.

9. Ammuna, Thebeksen oraakkeli



Festivaalin kääntyessä loppua kohti en ollut vieläkään käyttänyt turkooseja koralleja, vaikka ne olivat jännittäviä. Ajattelin niitä ensin jonkun loitsijahahmon taikapurkauksiksi, mutta niistä tulikin egyptiteemaisen oraakkelin kauluskoriste. Pää oli alkujaan tehty Gwathloa varten, mutta ritari tarvitsi kunnon kypärän, joten se tuli käytettyä sitten täällä. Olen tyytyväinen chima-siipihameeseen, vaikkei se sinällään festivaaliosiin liitykään. 1x2 pyöristetty levy on muuten hyvä osa!

Lisää blogissa.

10. Bramanten Tempietto



Viimeisessä rakennelmassa annoin estradin historialliselle arkkitehtuurille. Tuntui, että en ollut saanut vielä kaikkea irti harrikan vanteista. Niinpä sellainen päätyi Bramanten "pienen temppelin" osaksi. Bramante oli renessanssimies, joka teki Milanossa yhteistyötä Leonardo da Vincin kanssa ennen siirtymistä Roomaan paavin palvelukseen. Täysrenessanssinen Tempietto on rakennettu oletetulle Pietarin kuolinpaikalle vuoden 1500 paikkeilla. Ensimmäisen opiskeluvuoden historian peruskurssilla meidän piti opetella piirtämään se ja 39 muuta rakennusta tenttiä varten.

Lisää blogissa.


Sellainen oli osafestivaali! Olen tietenkin tässä välissä tehnyt muita rakennelmia, niistä lisää myöhemmin, tai näyttelyissä. Tällä hetkellä työn alla on MOC WARS -kisa, jossa olen ns. Talon tiimissä, eli mukana järjestämässä ja sparraamassa muita, en niinkään kilpailemassa.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 612

Trending Articles